2 gânduri despre &8222;Nimeni nu s-a născut adult. Despre invatamantul obligatoriu&8221;

 1. Cred ca nu prea merita citit un astfel de articol. Sistemul scolar nu este cel mai bun sistem, insa obligativitatea lui este singura solutie pentru a avea concetateni relativ instruiti.
  Probabil ca singurul argument care poate fi luat in seama este cel legat de proba la gramatica data de elevii din scoala generala, insa este gresit ales: studiul gramaticii releva copiilor o anumita structura a limbii, logica sa. Cum nu cred ca cineva poate fi capabil de ratiune in adevaratul sens al cuvantului fara a stapani decent macar limba materna, lipsa unui studiu temeinic al gramaticii mi s-ar parea foarte daunatoare. Singura „materie” studiata in scoala in mod gratuit, primejdios si inutil, mi se pare religia. Sau socialismul stiintific, la vremea sa. In rest, faptul ca o disciplina de invatamant este mai bine sau mai prost asezata in ierarhia studiilor din scoala obligatorie face parte din alta discutie.
  In fond, acest domn (profesor la o universitate din Drobeta!) daca intr-adevar este profesor, are o mare fractura logica in chiar exemplele de la care isi porneste micul articol ideologic:
  – Maistrul care se plange de situatia sa nu este dezavantajat de educatia sa, ci de faptul ca educatia sa a fost stopata la un nivel care nu-i asigura o flexibilitate profesionala care sa-l fereasca de ingustarea nisei de piata in care el este competent.
  – Carpeta cu cerbul este un alt semn al unei educatii precare (a parintilor autorului), fiind dovada unei apartenente la o cultura de o calitate indoielica. Invatamantul obligatoriu se pare ca nu a fost suficient de puternic pentru a trece peste acest handicap. In acest caz, cel putin, sistemul a esuat, neputand trece un membru al unei subculturi mediocre dincolo decat pana la o ideologie aberanta.
  Astfel insasi incapatanarea sa de a fi mebru al comunitatii academice (fie ea din si Drobeta) este rezultatul motiv al articolului: frustrarea sa pentru propria nereusita de a performa in mediul universitar cre intr-adevar conteaza.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s