TU SI ARHITECTUL TAU

Arhitectura nu poate salva lumea  

dar poate fi un bun exemplu

Alvar Aalto 

CONSTRUIESTE CU UN ARHITECT

Tu si arhitectul tau

 Arhitectura responsabila si dezvoltarea durabila ………………3

Rolul arhitectului ….……………………………………………………..………4

Domeniile de servicii ale arhitectului …………………………….4

Avantajul serviciilor complete .……………………………………..5

Cine apeleaza la architect ?…………………………………………5

Arhitectul – consultantul tau .……………………………………….6

Ce garantii ofera arhitectul ?..……………………………………7

Garantia competentei ..……….……………………………….7

Garantia eticii profesionale ..…………………………………7

Garantii contractuale  .………………………………………..7

Garantii profesionale .…………………………………………8

Când este angajarea unui arhitect o obligatie legala ?………….9

Cât costa angajarea unui arhitect ? …….…..…..….………………10

Calcularea onorariului ..……………………………………..11

Este scump un arhitect? ………………………….…………12

Adrese utile …..…………………………….…..…………..…….13

Prin pregatirea lui generala, prin experienta si formarea lui ca profesionist cu un rol central in proiect, Arhitectul a dobandit o viziune globala a tehnicilor si problemelor legate de implementarea responsabila a arhitecturii. În consecinta, Arhitectul poate asigura o abordare completa si  dezvoltarea durabila a conceptului de arhitectura in practica profesionala.

Arhitectura responsabila si dezvoltarea durabila

Dezvoltarea durabila se sprijina pe patru principii

Principiul protejarii mediului

Arhitectul va garanteaza o constructie „ecologic responsabila”, care va fi realizata si amplasata in armonie cu mediul inconjurator existent, deja structurat de sistemele de transport si service, de retelele utilitare (electricitate, apa, canalizare, termoficare, telecomunicatii, etc.) si economice sau de activitatile comerciale. In consecinta,

Arhitectul are grija sa limiteze impactul viitoarei constructii asupra mediului inconjurator, prin mentinerea densitatii existente a spatiului construit si prin evitarea risipirii sau subutilizarii terenurilor, construite sau agricole, si a resurselor naturale. Arhitectul va respecta normele de siguranta si va lua in considerare toate cerintele tehnice, ecologice si sanitare. Arhitectul favorizeaza utilizarea materialelor locale, mai ieftine si cu impact redus asupra mediului.

Principiul economic

Arhitectul, in localizarea proiectului, asigura o abordare ecoeficienta a procesului de realizare a constructiei, care garanteaza reducerea consumului de energie si buna performanta termica a viitoarei cladiri. Un design „bioclimatic” asigura un confort ridicat atat iarna cat si vara, precum si evitarea consumului excesiv sezonier. Daca este posibil, Arhitectul va depasi standardele existente. El poate anticipa si estima „costul global” suportat de beneficiar cu întretinerea si reparatiile cladirii.

Principiul social

Arhitectul integreaza in proiect necesitatea pentru diversitate sociala, concubinajul de generatii, si diferitele activitati casnice ale viitorilor rezidenti ai cladirii. Mai presus de toate, Arhitectul ia în considerare utilizarea pe care o ve-ti da cladirii. El/ea ar trebui sa conceapa planurile avand in vedere utilizarea viitoare a constructiei, asigurand un anumit nivel de  modularitate, prin anticiparea previzibila a evolutiei familiei dvs. sau a activitatilor dumneavoastra.

Principiul cultural

Obiectivul Arhitectului in proiectarea cladirii este buna integrare a acesteia in metodele de constructie traditionale, culturale si in contextul social. Arhitectul este informat despre materialele si practicile locale. Prin evitarea etica a copierii simpliste a formelor traditionale, Arhitectul vizeaza realizarea unui act cultural prin crearea de arhitectura contemporana integrata in traditiile locale.

 In toata globalitatea si complexitatea lor, obiectivele dumneavoastra vor fi atinse numai prin nivelul ridicat de atentie acordat de Arhitect proiectului, pentru ca el sa corespunda nevoilor dvs., unei utilizari corecte si complete, precum si prin capacitatea Arhitectului, un profesionist al constructiilor, de a va oferi sfaturi competente atat in timpul procesului de conceptie a proiectului cat si in timpul punerii în aplicare a acestuia.

Rolul arhitectului

Domeniile de servicii ale arhitectului

Vocatia Arhitectului este de a participa la toate procesele care se refera la dezvoltarea spatiului construit si, în special, la actul fizic pentru a construi.

Arhitectul intervine in consolidarea si reabilitarea cladirilor publice sau private, proiectarea de mobilier si amenajari interioare, amenajari peisagere in spatiul construit, modificarea fatadelor cladirilor existente, realizarea de constructii civile pentru utilizare profesionala sau pentru locuit, de cladiri industriale sau comerciale, si nu numai…

Contractarea Arhitectului este o obligatie legala in elaborarea de documentatii tehnice pentru orice proiect supus autorizarii pentru executie (conform Legii nr.50 din 29/07/1991 actualizate, cu exceptiile si excluderile citate în art. 11). Arhitectul, prin contributia sa, raspunde asteptarilor fiecarui utilizator final, luând în acelasi timp în considerare interesul colectiv superior.

Clientul, de obicei proprietarul cladirii sau terenului, contracteaza unul sau mai multi Arhitecti pentru realizarea designului arhitectural al proiectului dorit.

Proiectul arhitectural defineste amenajarea terenului pentru amplasarea cladirilor, compozitia si configuratia lor, exprimarea acestora in volumul lor, precum si alegerea de materiale si culori prin intermediul desenelor, documentatiilor si specificatiilor tehnice.

Datorita formatiei sale profesionale, Arhitectul are capacitatea de a participa la fiecare etapa a unui proiect, de la design pana la construirea lucrarilor:

 • consultanta pentru alegerea amplasamentului;
 • analiza amplasamentului si a conditiilor existente;
 • studiu de fezabilitate a investitiei;
 • design de arhitectura si coordonarea celorlalte specialitati;
 • analiza costului investitiei;
 • obtinerea finantarii;
 • procedurile administrative de autorizare;
 • licitatii pentru executie;
 • monitorizarea realizarii constructiei;
 • predarea lucrarilor catre beneficiar;
 • expertiza tehnica a constructiei.

Avantajul serviciilor complete

Arhitectul va poate asigura cele mai bune servicii daca preia aceasta operatie de la inceput la sfarsit.

Arhitectul este, de asemenea, cel mai indicat pentru a va asista la incheierea contractului de executie, va poate asista în timpul procesului de constructie si va poate ajuta sa va transformati ideile în realitate, sa obtineti cea mai buna solutie posibila pe un amplasament, de obicei, plin de constrangeri.

Serviciul complet al Arhitectului asigura obtinerea calitatii, performantei si economiei de timp. Arhitectul garanteaza clientului cea mai buna utilizare a banilor sai, la momentul investitiei, si economii considerabile ulterioare.

Arhitectul participa la intalnirile cu clientii, monitorizeaza executia constructiei si realizeaza coordonarea cu diferitele parti implicate in procesul de realizare a cladirii: administratia locala, angajatii statului, producatori, bancheri, dezvoltatori si contractori.

Persoana de decizie si actiune, arhitectul supravegheaza ca termenele de executie si calitatea lucrarilor sa fie respectate si informeaza clientul despre progresul santierului.

Cine apeleaza la Architect ?

In orice tara civilizata, Arhitectul este contractat de catre:

 • Investitorul privat, pentru ca a construi sau a restaura este una din cele mai importante decizii din viata lui si a familiei sale;
 • Reprezentantii administratiei locale sau centrale, pentru ca sunt alesi si judecati, împreuna cu echipa lor, pentru capacitatea de a dezvolta regiunea, pentru imbunatatirea facilitatilor sociale si a utilitatilor comunitatii, pentru asigurarea si dezvoltarea calitatii vietii contribuabililor;
 • Proprietarii de spatii comerciale sau profesionale, din cauza nevoii de amenajare a magazinelor si vitrinelor lor, a spatiilor de lucru, care le pot influenta benefic imaginea publica si cifra de afaceri;
 • Dezvoltatorii, deoarece cumparatorii si chiriasii au devenit din ce in ce mai constienti de nevoia de calitate a spatiilor, serviciilor si factorilor de mediu, pentru o mai buna comercializare a investitiilor;
 • Industriasii, deoarece functionalitatea, flexibilitatea in utilizare si performantele tehnice ale spatiilor si cladirilor faciliteaza o mai buna productivitate a muncii; conditiile de la locul de munca si imaginea lui sunt, de asemenea, investitii importante pentru statutul social al companiilor;
 • Asociatiile de locatari, deoarece configuratia si întretinerea zonelor comune influenteaza costurile si viata atat a locatarilor cat si a cladirilor;
 • Agricultorii, deoarece modernizarea fermei familiei sau a asociatiei profesionale, a cladirilor exploatatiei lor agricole, imbunatatesc rentabilitatea si protejeaza calitatea mediului inconjurator.

Arhitectul – consultantul tau

Pentru ca ai stilul tau de viata si preferintele tale personale…

Peste toate, rolul Arhitectului este de a te asculta. Pe baza cerintelor tale, gusturilor, stilului tau de viata, a evolutiei viitoare a familiei tale, Arhitectul te poate ajuta sa definesti elementele proiectului: schema de spatii, utilizarea rationala a zonelor, organizarea interna a volumelor, aspectul extern a cladirii …

Arhitectul nu iti vinde un model standard, nici planuri-tip pentru proiectul tau. El nu ar trebui sa-ti impuna o viata standardizata. Arhitectul organizeaza spatiul in functie de gusturile si nevoile tale; el „lucreaza” cu constrangerile specifice ale amplasamentului si ale temei de proiectare pentru a-ti oferi o cat mai mare personalizare. Arhitectul da valoare adaugata ideii tale, in scopul gasirii unei solutii cat mai bune la cel mai mic cost.

Arhitectul este o persoana de dialog insa este, de asemenea, si o persoana pragmatica. Arhitectul iti propune intotdeauna un proiect compatibil cu mijloacele tale financiare. Odata ce descrierea lucrarii si costurile sale sunt definite clar impreuna cu tine, Arhitectul este intermediarul tau in relatia cu contractantii, astfel incat sa beneficiezi de o constructie de calitate in termeni de eficienta a costurilor.

Pentru ca vrei sa incepi constructia cat mai curand posibil …

Pentru a construi legal, chiar si pe un teren pe care deja il detineti sau vreti sa il achizitionati, trebuie sa obtineti o aprobare administrativa – Autorizatia de Construire. Acest document este singurul act administrativ care va permite sa construiti sau sa demolati legal pe teritoriul Romaniei. Construirea sau demolarea oricarei constructii fara a avea acest document este pasibila de amenzi foarte mari sau poate avea consecinte inclusiv penale pentru  dumneavoastra, (conform Legii nr.50 din 29/07/1991 actualizate, cu exceptiile si excluderile citate în art. 11).

In numele dumneavoastra, Arhitectul pregateste si depune la organele administrative competente documentatia specifica pentru autorizare, intocmita conform legislatiei in vigoare. Pe langa proiectul propriu-zis, acest dosar include diferite acte si inscrisuri juridice, avize si acorduri administrative si tehnice, informatii pe care sunteti obligat sa le obtineti. Daca doriti, Arhitectul poate intreprinde actiunile necesare pentru obtinerea acestor informatii, în numele dumneavoastra. Astfel, Arhitectul depune la serviciile competente in cauza aplicatia dvs., obtine toate avizele si acordurile necesare si urmeaza instructiunile primite de la organele in drept.

Pe baza experientei sale profesionale si a informatiilor acumulate in timp, prin realizarea unei documentatii corecte si complete, prin furnizarea cu anticipatie a informatiilor solicitate de administratie, Arhitectul poate accelera considerabil termenul pentru obtinerea aprobarii dumneavoastra.

Ce garantii ofera arhitectul ?

Garantia competentei

Calificarea in arhitectura este rezultatul studiilor universitare de lunga durata in urma carora viitorul profesionist dobandeste cunostinte indispensabile pentru dezvoltarea proiectelor arhitecturale si constructia lor.

Practicarea profesiei si titlul de Arhitect sunt reglementate. Nimeni nu poate practica si folosi titlul de Architect fara a fi asigurat si inregistrat de un organism regional al Ordinului Architectilor.

Pentru a verifica daca persoana pe care o veti contracta este intr-adevar Arhitect, consultati Tabloul Arhitectilor din Romania (http://www.oar.org.ro/) sau telefonati la Ordinul Arhitectilor din regiunea dvs. Pe toata durata carierei, Arhitectul ar trebui sa isi mentina si sa isi imbunatateasca cunostintele prin continua dezvoltare profesionala.

De asemenea, consolidarea constructiilor, reabilitarea cladirilor, demontarea azbestului, managementul sigurantei pe santierele de constructii, studii privind impactul asupra mediului, studii imobiliare, expertiza tehnica in constructii, grafica pe computer… sunt domenii speciale in care se pot dezvolta aptitudinile Arhitectului.

Garantia eticii profesionale

La momentul inregistrarii in Ordinul Arhitectilor, Arhitectul ia act de Codul de Conduita Profesionala si face un angajament de a respecta acest cod care defineste serviciile si obligatiile profesionale ale Arhitectului – datoria de a acorda consultanta, de a asista si, în special, obligatiile catre clienti. Nerespectarea acestor reguli poate duce la masuri disciplinare indreptate impotriva lui (avertizare, suspendarea sau excluderea din registrele Ordinului).

Garantii contractuale

Serviciile contractate de dvs. cu Arhitectul trebuie sa fie confirmate in scris, intr-un Contract de Servicii care indica in mod clar obligatii reciproce de fiecare parte. Semnarea acestui acord este o obligatie impusa de codul de conduita profesionala.

În general, acest acord trebuie sa prevada:

 • stipularea exacta a serviciilor de arhitectura care se contracteaza in numele dumneavoastra;
 • baza de calcul a onorariului profesional; onorariul de Arhitect se poate negocia inainte de semnarea acordului;
 • metoda de plata a onorariului; Arhitectul va propune un program detaliat de plati care va trebui sa reflecte progresul proiectului, incepand cu un avans care sa acopere studiile preliminare pâna la etapa de lucru finala;
 • termenele precise care ar trebui respectate în timpul fazelor de proiectare, pentru realizarea diferitelor documente specifice, precum si termenele care ar trebui respectate de beneficiar în scopul de a le aproba;
 • asigurarea profesionala a Arhitectului precum si asigurarea beneficiarului – ca proprietar al proiectului (asigurarea constructiei), pe care sunteti obligati sa o subscrieti.

Garantii profesionale

Asigurare Obligatorie. Printre profesionistii din domeniul constructiilor, cele mai extinse obligatii de asigurare sunt cele impuse asupra Arhitectului.

Toate partile contractante la procesul de realizare a constructiei trebuie sa aiba asigurare profesionala. Arhitectul este obligat legal sa fie asigurat pentru a acoperi toata raspunderea lui profesionala; aceasta este:

 • acoperirea intalnirilor profesionale;
 • acoperirea pagubelor cauzate tertilor;
 • acoperirea greselilor de proiectare si defectelor de executie de care poate fi considerat responsabil.

Cu toate acestea, numai Arhitectul este înregistrat intr-un organism profesional in care una din responsabilitatile principale este de a controla daca membrii sai au subscris cu adevarat aceasta asigurare. Lipsa asigurarii profesionale este de natura a genera severe masuri disciplinare.

Datoria de a informa

Arhitectul are datoria de a va consilia pe întreaga perioada a exercitarii serviciilor sale profesionale. Pentru cea mai mare parte dintre ele, sfaturile Arhitectului vor fi confirmate în scris si incluse in documentele cladirii (Cartea Tehnica):

 • in faza de proiectare: Arhitectul ar trebui sa va consilieze privind fezabilitatea proiectului, sa va consilieze referitor la conditiile existente pe sol sau in subteran, sa va avertizeze de neajunsurile lucrarilor efectuate la cel mai mic cost sau despre eventualele depasiri ale bugetului planificat, de riscurile constructiei propuse pentru cladirile alaturate, …;
 • in faza de constructie: Arhitectul ar trebui sa va sfatuiasca in alegerea contractantilor, privind calitatea si caracteristicile materialelor ce urmeaza a fi utilizate (el poate, de asemenea, sa va atentioneze impotriva folosirii anumitor materiale, daca le considera nepotrivite);
 • in faza receptiei constructiei: Arhitectul ar trebui sa va informeze despre toate defectele vizibile si greselile de executie. Receptia finala a constructiei, sau remedierea lucrarilor gresite, se face la recomandarea Arhitectului.

Când este angajarea unui arhitect o obligatie legala ?

Contractarea unui Arhitect este obligatorie pentru realizarea oricarui proiect supus autorizarii sau pentru demolarea oricarei constructii existente (conform Legii nr.50 din 29/07/1991 actualizate, cu exceptiile si excluderile citate în art. 11).

Autorizatia de construire se elibereaza pentru:

 • lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora, cu exceptia celor prevazute la art. 11;
 • lucrari de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, care urmeaza sa fie efectuate la constructii reprezentând monumente istorice, inclusiv la cele din zonele lor de protectie, stabilite potrivit legii;
 • lucrari de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare si reabilitare privind cai de comunicatie, inclusiv lucrari de arta, retele si dotari tehnico-edilitare, lucrari hidrotehnice, amenajari de albii, lucrari de îmbunatatiri funciare, lucrari de instalatii de infrastructura, noi capacitati de producere, transport, distributie a energiei electrice si/sau termice, precum si de reabilitare si retehnologizare a celor existente;
 • împrejmuiri si mobilier urban, amenajari de spatii verzi, parcuri, piete si alte lucrari de amenajare a spatiilor publice;
 • lucrari de foraje si excavari necesare în vederea efectuarii studiilor geotehnice, prospectiunilor geologice, exploatarilor de cariere, balastiere, sonde de gaze si petrol, precum si alte exploatari de suprafata sau subterane;
 • lucrari, amenajari si constructii cu caracter provizoriu necesare în vederea organizarii executiei lucrarilor de baza, daca nu au fost autorizate o data cu acestea;
 • organizarea de tabere de corturi, casute sau de rulote;
 • lucrari de constructii cu caracter provizoriu: chioscuri, tonete, cabine, spatii de expunere situate pe caile si spatiile publice, corpuri si panouri de afisaj, firme si reclame, precum si anexele gospodaresti ale exploatatii lor agricole situate în extravilan;
 • cimitire – noi si extinderi.

Proiectele pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, precum si proiectele tehnice pe baza carora se întocmesc acestea, se elaboreaza de colective tehnice de specialitate, se însusesc si se semneaza de cadre tehnice cu pregatire superioara numai din domeniul arhitecturii, constructiilor si instalatiilor pentru constructii, astfel:

 • de Arhitect cu diploma recunoscuta de statul român, pentru proiectarea partii de arhitectura pentru obiective de investitii cuprinse la toate categoriile de importanta a constructiilor supraterane si a celor subterane;
 • de ingineri constructori si de instalatii, cu diploma recunoscuta de statul român, pentru partile de inginerie în domeniile specifice, pentru obiective de investitii cuprinse la toate categoriile de importanta a constructiilor supraterane si subterane, precum si la instalatiile aferente acestora;
 • de conductor arhitect, urbanist si/sau de subinginer de constructii cu diploma recunoscuta de statul român, pentru cladiri de importanta redusa si aflate în afara zonelor protejate, stabilite conform legii.

Se pot executa fara Autorizatie de Construire, deci nu este necesara contractarea unui Arhitect, urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora:

 • reparatii la împrejmuiri, acoperisuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
 • reparatii si înlocuiri de tâmplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tâmplariei;
 • reparatii si înlocuiri de sobe de încalzit;
 • zugraveli si vopsitorii interioare;
 • zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor, daca constructia nu este monument istoric;
 • reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, în limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de încalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;
 • reparatii si înlocuiri la pardoseli;
 • reparatii si înlocuiri la finisaje interioare si exterioare – tencuieli, placaje, altele asemenea -, la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive;
 • lucrari de întretinere la caile de comunicatie si la instalatiile aferente;
 • lucrari de investigare, cercetare, expertizare, conservare si restaurare a componentelor artistice ale constructiilor prevazute la art. 3 lit. b), cu avizul Ministerului Culturii si Cultelor si al autoritatii administratiei publice judetene sau locale, dupa caz, daca constructia nu este monument istoric;
 • lucrari de foraje si sondaje geotehnice pentru constructii de importanta normala sau redusa, situate în afara zonelor de protectie instituite pentru zacaminte acvifere;
 • lucrari de constructii funerare subterane si supraterane, cu avizul administratiei cimitirului.
 • lucrari pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise, cu o suprafata de max. 5,00 mp, destinate difuzarii si comercializarii presei, cartilor si florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fara fundatii si platforme, precum si fara racorduri si/sau bransamente la utilitati urbane, cu exceptia energiei electrice.

Daca nu aveti inca contractat un arhitect, va puteti adresa organismelor administrative competente din zona dvs. pentru a va ajuta cu informatii suplimentare pentru aplicatia dumneavoastra. Pentru a face acest lucru, va puteti consulta cu persoanele autorizate din cadrul serviciilor de arhitectura si urbanism de pe langa primariile locale din zona dumneavoastra care, fara taxe, va vor informa despre etapele preliminare pentru elaborarea unui proiect si despre constrângerile amplasamentului unde doriti sa construiti.

Oricum, va recomandam contractarea unui Arhitect inca din faza premergatoare inceperii demersurilor pentru realizarea viitoarei investitii. Aceasta actiune va va oferi cele mai bune posibilitati pentru alegerea amplasamentului, pentru a integra casa pe amplasamentul dorit si, eventual, pentru a propune modificarile care ar putea sa vi se potriveasca mai bine, în conformitate cu reglementarile curente de urbanism.

Daca alegerea unui arhitect reprezinta alegerea unei competente recunoscute prin lege, o relatie de incredere intre client si arhitect este fundamentala pentru succesul proiectului.

Cât costa angajarea unui arhitect ?

Calcularea onorariului

Prin Hotararea nr. 1048/2005 a Ordinului Arhitectilor din Romania au fost aprobate ONORARIILE DE REFERINTA stabilite de Conferinta Nationala a OAR din 30-31 mai 2005. Onorariul (Tariful de proiectare) constituie, conform Legii 184/2001 republicata, un drept al Arhitectului, negociat în mod liber cu beneficiarul (clientul) si reprezinta costurile pentru îndeplinirea tuturor misiunilor de proiectare la care s-a angajat acesta.

Contractul cu Arhitectul ar trebui sa stipuleze baza de calcul a onorariului, precum si suma onorariilor. Remuneratia de Arhitect, in esenta, depinde de trei factori:

 • costul lucrarilor;
 • complexitatea proiectului;
 • intinderea si complexitatea activitatii contractate.

Este imposibil de stiut exact costul final al unei constructii daca contractantii consultati nu au prezentat inca ofertele lor de executie. În consecinta, un articol din contractul de proiectare al Arhitectului poate stipula ca, daca costul final de constructie depaseste ceea ce este cunoscut ca „marja de toleranta” dintre costul estimat al lucrarilor raportat la costul total real, onorariul convenit initial cu Arhitectul poate fi redus; este valabil si reversul – daca costul final al constructiei este sub marja de toleranta, dar in aceleasi caracteristici fizice si de calitate, Arhitectul poate beneficia de un bonus de succes.

De aceea Arhitectul este direct interesat sa faca o estimare cat mai corecta a costurilor de executie ale viitoarei cladiri, bazata pe preturile medii ale pietii. Ca beneficiar, in aceste conditii, aveti marele avantaj de a putea estima corect si din timp nevoile financiare presupuse de viitoarea investitie, sumele necesare in diverse etape ale executiei si momentele principale care marcheaza realizarea cladirii visate.

Onorariile profesionale pot fi calculate în functie de trei metode principale:

 • Onorariu forfetar: aceasta formula se poate aplica doar atunci când configuratia si construirea proiectului sunt perfect cunoscute în avans; onorariul se stabileste, in suma fixa, inainte de inceperea activitatii. Suma forfetara este de obicei utilizata la proiectarea locuintelor individuale mici, la care complexitatea proiectului este redusa.
 • Onorariu procentual: aceasta formula se aplica la lucrarile medii si mari, atunci când proiectul este bine definit în avans dar etapa de constructie a proiectului nu este inca contractata. Este solutia cel mai des utilizata pentru contractele de servicii complete ale Arhitectului.
 • Onorariu pe baza orara: aceasta formula se aplica pe termen scurt, pentru supravegherea de santier in etapele importante stabilite initial, sau pentru vizite neprevazute, pentru intalniri bine definite cu contractorii, pentru consultanta, consiliere sau servicii de expertiza.

Aceste metode diferite de calcul a onorariilor profesionale pot fi combinate între ele, pentru a reflecta cat mai corect diversele tipuri de activitati depuse in cadrul contractului, au ca baza de calcul prevederile legale in domeniu si se pot negocia.

Este scump un arhitect ?

Platiti un Arhitect, dar acesta va poate ajuta sa economisiti bani …

Recurgerea la un Arhitect asigura clientului o estimare corecta a necesarului de materiale si manopera, o licitatie corecta si competitiva intre furnizori, eliminand risipa. Acesta este un factor care poate reduce substantial costurile investitiei. In plus, controlul costurilor lucrarii are loc în timp real, inainte de inceperea lucrarilor si pe masura ce constructia avanseaza.

In conditiile in care beneficiarul nu cunoaste intotdeauna tehnicile de constructie, Arhitectul, care este un profesionist, ar trebui sa monitorizeze permanent ca programul de executie convenit sa fie respectat, eliminand sau reducand la maximum intarzierile in executie. Arhitectul verifica ca materialele si modul de executie corespund conditiilor convenite în contractul de constructie.

O cladire proiectata de un profesionist si construita cu responsabilitate, de echipe sau firme autorizate, va fi intotdeauna mai buna si va avea o viata mai lunga, reducând astfel substantial costurile de întretinere.

Onorariile Arhitectului sunt negociabile cu clientul în timp ce, de exemplu, marja de profit a constructorului nu este intotdeauna clar identificabila.

Arhitectul, un profesionist al dezvoltarii durabile, va propune solutiile tehnice cel mai bine adaptate la constructia pe care o doriti, la amplasamentul si la cerintele dumneavoastra, precum si cele mai bune solutii de economisire a energiei. Aceasta se va resimti in facturile de intretinere ale cladirii pe toata durata ei de viata.

Toate aceste costuri, considerate de multi oameni neinformati sau atoatestiutori ca fiind “exorbitante”, reprezinta aprox. 4-5% din valoarea constructiei si, in multe cazuri, pot face diferenta dintre o casa bine facuta, care va sta in picioare cel putin 50 de ani (durata normata de viata a unei case) si o casa ieftina, facuta „dupa ureche”, care poate cadea pe dvs. la primul cutremur…

In aceste conditii, daca faceti o analiza a ceea ce obtineti pentru onorariul platit unui Arhitect, un procent de 4-5% din totalul costurilor constructiei cred ca nu vi se va mai parea atat de mare. Ganditi-va numai ca bancile percep comisioane de 2-3% doar ca sa va administreze conturile bancare, in conditiile in care se si folosesc de banii dumneavoastra…

Adrese utile

CAUE

Consiliul pentru Arhitectura, Urbanism si Mediu – departament pentru servicii, informaţii şi consiliere deschis publicului general: http://www.caue-nord.com/

ANIL/ADIL

Agentia Nationala pentru Informaţii despre Locuire – agentia nationala pentru informatii despre locuinte a Frantei a creat o reţea de agenţii departamentale (ADIL) care, fără taxe, poate furniza investitorilor individuali sfaturi detaliate privind toate aspectele juridice, financiare şi fiscale problemele asociate locuirii: www.anil.org

Les Maisons de l’architecture

Casa Arhitecturii – Centre de Cultură de Arhitectură distribuite pe intreg teritoriul national francez.

Baze de date cu proiecte recente: www.ma-lereseau.org si www.archicontemporaine.org

OAR

Ordinul Arhitectilor din Romania – organizatie profesionala a arhitectilor din Romania, cu 23 de filiale teritoriale: http://www.oar.org.ro/

Baza de date legislatie: http://www.oar.org.ro/content.php?page=1200

First edition, November 2009

November 2011

Publisher: CNOA

Coordination: Chantal Fouquet Layout: Balthazar Editing Translation : Nicholas Harding

Informatii utile : http://www.oar.org.ro/content.php?page=76

ISC

Inspectoratul de Stat in Constructii: http://www.isc-web.ro/

MDRT

Traducere si Adaptare:

Arh. Gabi Tomescu

August 2012

Traducere si adaptare :

Tomescu Eugen-Gabriel

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului: http://www.mdrt.ro/

Un gând despre &8222;TU SI ARHITECTUL TAU&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s