Esti idiot, moncher ?!?

Am o mare problema…
Nu reusesc nicicum sa inteleg care este rolul ultimei perle a onor-conducerii invatamantului romanesc: BACALAUREATUL PROFESIONAL.
Dupa umila mea parere, daca un absolvent de liceu care, sa presupunem aproape prin absurd, a reusit sa promoveze bacalaureatul dar nu vrea sa mearga la facultate este liber sa o faca. Acest lucru, normal si firesc, se intampla peste tot in lume.
In Romania insa, tara tuturor posibilitatilor, este altfel !
La sfarsitul unui ciclu de invatamant, catastrofal din punctul de vedere al calitatii actului didactic, ai posibilitatea sa dai un bacalaureat normal sau sa-ti dai singur cu stangul in dreptul, optand pentru varianta „profesionala” a bacalaureatului, care introduce cateva probe suplimentare fata de bac-ul normal dar nu iti da dreptul sa mergi mai departe, la facultate…(sic)
Oameni buni, chiar credeti ca aceasta este rezolvarea catastrofalei situatii din invatamantul romanesc?!?
Imi aduc aminte din tineretea mea (adica anii ’70), cand in invatamantul mediu existau licee teoretice, licee industriale si scoli profesionale. In acei ani, din liceele teoretice ieseai, practic, fara nici o meserie; era filiera pe care mergeau umanistii/teoreticienii, cei care mai tarziu ajungeau inclusiv profesori la materiile de baza. Din liceele industriale se iesea cu o specializare care iti permitea, destul de usor, sa mergi mai departe la o facultate de profil si sa ajungi un specialist in domeniul pe care l-ai ales sau sa ramai cu studii medii si sa devii un tehnician (de obicei bun) in acelasi domeniu. Din scolile profesionale se iesea cu o meserie, mai buna sau mai putin buna dar, oricum – o meserie. Acesti copii asigurau mana de lucru calificata cam in toate domeniile economiei.
Dupa 1990, mintile „luminate” (sau interesate) care s-au perindat prin functiile de decizie ale tarii asteia au desfiintat tot ce insemna formatie profesionala la nivelul invatamantului mediu si acum, dupa 20 de ani, am ajuns in situatia in care ne uitam, cu mai multa sau mai putina mirare, cum – an de an – din invatamantul mediu ies promotii intregi de absolventi de liceu fara nici o meserie si, mai grav, fara nici un fel de pregatire (sau cu o pregatire, in cel mai bun caz, precara). Putinii dintre ei care reusesc sa scoata o nota de trecere la bacalaureat ajung sa intre (de obicei – fara examen) o facultate (ca e de „bon ton”) si, dupa cativa ani de studentie (facuta mai ales prin cluburi) ajung sa absolve si invatamantul superior (care nu mai este de mult de top). Dupa 2-3 ani, multi dintre ei isi dau si masteratul, apoi doctoratul, majoritatea pe principiul „copy-paste” si „din 2 carti se mai face o carte”, dupa care ii vedem cum ajung in functii de conducere, cum isi dau cu parerea (sau iau decizii) in toate domeniile, cu foarte mult tupeu si, mai ales, plini de „profesionalism” sau, mult mai grav – dupa parerea mea – ajung profesori (de liceu sau facultate) si isi impartasesc (cu acelasi tupeu si profesionalism) vastele cunostinte obtinute in scoala, contribuind la educarea urmatoarelor generatii de „profesionisti”…
Eu, personal, nu ma mai mir de mult ca tara asta se duce de rapa cu astfel de oameni.
Inteleg (chiar daca nu sunt de acord cu asta) ca rolul nostru in lumea nou creata in ultimii ani este sa fim piata de desfacere si furnizori de materii prime si de mana de lucru ieftina dar, totusi, nu credeti ca s-a ajuns prea departe…?!?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s