ÎNAINTE DE A FACE PRIMUL PAS (01)

Axonometrie explodata Într-o serie de câteva articole consecutive voi încerca să vă prezint procesul de realizare a unei case, de la intenție până la fericitul moment al inaugurării ei. Sper ca cele spuse aici să fie de un real folos tuturor celor care vor să-și facă o casă și gândesc acest lucru gospodărește.

ÎNAINTE DE A FACE PRIMUL PAS

• Stabiliți-vă un buget cât mai realist, bazat pe date financiare certe, calculate în varianta cea mai pesimistă.
După o experiență de 30 de ani și multe zeci de case făcute, vă dau un sfat (și vă rog să mă credeți pe cuvânt): dacă suma reală de care veți dispune în următoarele 12-18 luni este cu 1 leu mai mică decât valoarea estimată a investiției NU VĂ APUCAȚI DE TREABĂ! (…apucați-vă însă de „făcut bani”!)
Dacă șampania cu care veți uda casa la recepție o veți putea plăti din cota de „diverse și neprevăzute” din deviz (și vă vor ajunge banii și de mobilă), nu cred că vă veți supăra… Dacă însă veți termina banii înainte de a pune ferestrele și a doua zi vor începe ploile de toamnă nu cred că veți fi foarte fericit…
• Alegeți zona unde doriți să construiți:
– țineți cont de vecini, apropierea de servici, școală, unități sanitare, poliție, acces rapid la mijloacele de transport în comun, posibilități de aprovizionare, etc.
– căutați un teren convenabil, având în vedere următoarele aspecte:
o comparați condițiile favorabile/defavorabile: drumuri de acces (inclusiv accesul mașinilor de transport sau a utilajelor de construcții), (in)existența canalizării, adâncimea pânzei de apă freatică și calitatea apei, stabilitatea solului, (in)existența unor forme naturale care (nu) vă ajută (de ex. păduri, ape, diverse forme de relief, zone mlăștinoase, etc)
o interesați-vă la regiile proprietare de utilități în zonă despre planurile și amplasarea conductelor subterane (apă, canalizare, gaze), cabluri pentru alimentări cu energie electrică, telefonie, date (tv, internet..), eventuale sistematizări și extinderi urbane, etc.
o verificați gradul de poluare (apă, aer, zgomot) al zonei: apropierea de unități industriale, de mari artere de circulație, aeroporturi, gări, centrale termice, gropi de gunoi…
o aflați ce servicii și facilități exista în zonă (apă, gaze, canalizare, energie electrică (220/380v), telefon, cablu tv, internet, drumuri de acces, vidanjare, ridicarea gunoiului).
• Gândiți-vă bine la ce doriți să construiți (construcție cu subsol, parter, etaj, garaj, mansardă, etc)
• Gândiți-vă cum vă propuneți să folosiți spațiul casei și terenului.
• Gândiți-vă cât timp veți locui acolo (locuință curentă, casă de vacantă, etc) și care va fi componența familiei dvs. în acest timp.
• Stabiliți gradul de implicare personală și timpul pe care îl puteti aloca acestui proiect, ținând cont de necesitatea (sau nu) a prezenței dvs. în anumite etape ale investiției, de ordinea corectă a lucrărilor și de gradul de delegare a reprezentării dvs. pe care sunteți dispus să îl acceptați în următoarele etape:
o Alegerea terenului și consultanța de specialitate pentru cumpărarea terenului
o Stabilirea Temei de Proiectare și realizarea proiectului de arhitectură
o Obținerea Avizelor și Autorizațiilor legale necesare execuției
o Contractarea unui executant sau realizarea investiției în regie proprie

Atenție! O casă nu se face numai cu entuziasm. Pentru realizarea ei vă trebuie bani (și nu puțini…), trebuie luate multe decizii tehnice și/sau organizatorice importante (în care doar entuziasmul nu are ce căuta…), trebuie o imensă investiție de timp (pe care de multe ori nu îl aveți) și de nervi și, nu în ultimul rând, vă trebuie o cunoastere foarte exactă a ceea ce vreți să faceți.

În articolele următoare vom analiza în detaliu, pas cu pas, etapele care trebuie parcurse pentru realizarea, corectă și cu un minimum de surprize, a visului dvs.

arh. Gabi Tomescu

tel. : 0745040783
e-mail : gabitomescu@gmail.com
blog : https://gabitomescu.wordpress.com/
Check out my professional profile and connect with me on LinkedIn. http://lnkd.in/iKw6qU

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s