CERTIFICATUL DE URBANISM (3)

Hai să recapitulăm ce știm, până acum, despre viitoarea casă.

De la primărie am aflat că, pe terenul proaspăt cumpărat, de dimensiuni 15.00m x 23.30m = 349,50mp (dimensiuni pentru exemplificare), avem  un POT=40% și un CUT=0.8 (tot pentru exemplificare). Asta înseamnă că putem construi pe o Sconstr. max.= 349.50mp x 40% (POT) = 139.80mp, și putem realiza o construcție cu o Sdesf. max.= 349.50mp x 0.8 (CUT) = 279.60mp. Tot primăria ne mai spune că avem o retragere (aliniament) de la stradă de 5.00m, câte 3.00m retrageri laterale și min. 5.00m retragere de la spate. Hai să facem o schiță a terenului, ca să vedem cum stăm:

Schita amplasamentSuprafața hașurată reprezintă zona pe care avem voie să construim; după cum vedeți, constatăm că de fapt, din cauza retragerilor impuse de primărie, putem construi numai pe 9.00 x 13.30 = 119.70mp și nu pe suprafața maximă de 139.80mp, dată de coeficientul POT.

Pornind de aici, hai să vedem ce casă putem face:

varianta 1: LOCUINȚĂ P+1
(parter + 1 etaj)
dimensiuni 9.00 x 13.30m
Sconstr.= 119.70 mp, Sdesf.= 239.40mp
 
 varianta 2: LOCUINȚĂ P+1+M
(parter + 1 etaj + mansardă)
dimensiuni 9.00 x 11.90m
Sconstr.= 107.10 mp, Sdesf.= 278.46mp
 
 

(Mai țineți minte? În articolul trecut vă spuneam că suprafața mansardei se consideră 60% din suprafața planșeului…)

Daca mă întrebați pe mine, eu aș prefera varianta 2: casa este mai mare ca suprafață desfașurată, lasă o suprafață de curte ceva mai mare în spate și folosește terenul la potențialul său maxim.

În exemplul de mai sus, am încercat să vă arat cum se lucrează „cu materialul clientului”, adică cu datele de la primărie aplicate direct terenului dvs. Pentru simplificare nu v-am prezentat decât două variante, maximale, pentru dimensionarea casei. Ideea este că se suprapun toate constrângerile prestabilite din datele primăriei pentru terenul dvs. și se obtin poziția și suprafața maximă construibilă care întrunesc condițiile impuse. În interiorul acestei zone (cea hașurată din schița de mai sus) se pot stabili apoi variante multiple de realizare a casei, în funcție de dorința și bugetul dvs.

În anumite situații, așa cum vă spuneam mai demult, se pot obține – în niște limite – niște modificări ale coeficienților urbanistici prestabiliti de primărie. Pentru asta este însă necesar ca, în această fază a discuțiilor, să stabiliți împreună cu familia și cu arhitectul dvs. (care vă poate explica, în detaliu, ce se poate obține, ce trebuie făcut și cât poate dura asta), dacă doriți să obtineți suprafețe mai mari pentru casă sau aliniamente diferite față de cele prestabilite. Dacă răspunsul este pozitiv, înseamnă că, înainte de a face proiectul casei, va trebui să comandați arhitectului o lucrare suplimentară (PUD sau PUZ, după caz) prin care să obtineți ceea ce vă doriti; trebuie să luați însă in calcul că, pentru a obține mai multe de la teren prin această lucrare, va trebui să plătiți suplimentar niște bani (destul de mulți) și să așteptați vreo 6-12 luni.

Tot din Certificatul de Urbanism am aflat dacă avem utilități pe amplasament și, în cazul în care acestea trebuie aduse la teren, cum se pot aduce, care va fi traseul și distanța pentru fiecare în parte. În acest moment, înarmat cu datele de mai sus și cu informațiile legate de utilități, arhitectul vă poate face o estimare relativ corectă a costurilor de realizare ale viitoarei dvs. case, deci de acum încolo putem discuta și despre bugetul necesar pentru investiție. Sfatul meu este să priviți, deocamdată, această estimare ca fiind suma minimă de care va trebui să dispuneți pentru realizarea casei deoarece, din experiență, vă pot spune că această sumă va crește până la final.

arh. Gabi Tomescu

tel.          : 0745040783
e-mail   : gabitomescu@gmail.com
blog       : https://gabitomescu.wordpress.com/
Check out my professional profile and connect with me on LinkedIn. http://lnkd.in/iKw6qU

Un gând despre &8222;CERTIFICATUL DE URBANISM (3)&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s