CONTRACTAREA ARHITECTULUI (2)

Continuăm discuția despre contractarea echipei de proiectare.

În ultimul timp am remarcat un fenomen deosebit de îngrijorător, nu numai după părerea mea. Tot mai mulți clienți vin la arhitecți, discută despre ceea ce vor să facă, stabilesc tema de proiectare, apoi arhitectul le prezintă o propunere (bazată pe tema lor de proiectare sau doar cu titlu de exemplu de ceea ce se poate face). În acest moment apare problema: clientul spune că vrea să se consulte şi cu familia (perfect normal), cere un exemplar electronic şi/sau tipărit din propunere (perfect normal, din nou) şi un răgaz de câteva zile ca să ia o decizie, după care dispare „în ceață”; după un timp (1) arhitectul află că altcineva a preluat schița sa, a semnat-o şi a depus-o la primărie sau (2) clientul a început să execute casa din exemplu, fără autorizație, cu vreun „meşter Dorel”. În ambele cazuri părerea mea este că discutăm de un furt intelectual calificat, cu iz de infracțiune (cu urmări penale) iar în cazul „confratelui” care îşi permite să semneze proiectul altcuiva (evident pe bani mai puțini) există prevederi în regulamentul deontologic al profesiei care pot duce până la excluderea din breaslă.

 Pentru că am pățit-o si eu, am stabilit o regulă de la care încerc să nu mă abat, chiar cu riscul de a pierde unii „clienți” de genul ăsta. La prima discuție cu un client nou îi explic, în detaliu, care este modul de lucru corect şi ce activități specifice va cuprinde viitoarea noastră posibilă colaborare, de la partea de consiliere inițială, trecând prin propunerea schematică de proiect, până la Proiectul de Execuție (din care se extrage Proiectul de Autorizare). Apoi stabilim ce etape doreşte să contracteze şi încheiem un Contract de Consultanță, tarifat orar, pentru prima etapă de discuții (definirea Temei de Proiectare, stabilirea dimensiunilor şi evaluarea valorii viitoarei case). După terminarea (şi achitarea) acestei etape, urmează încheierea unui Contract de Servicii în care se stipulează foarte clar fazele de proiectare contractate (voi reveni asupra lor), tariful pentru fiecare fază, valoarea totală a contractului, termenele şi modalitatea de plată (avans, rate, lichidare) apoi colaborarea se derulează pe principiul „dai cu o mână, iei cu cealaltă” astfel încât fiecare etapă de lucru este plătită la livrare şi toată lumea este mulțumită (şi asigurată împotriva „surprizelor” neplăcute). Dacă în cadrul colaborării se contractează şi o etapă de „urmărire de şantier” aceasta se tarifează separat şi se plăteşte periodic, pe toată durata execuției casei. Voi reveni asupra modului de tarifare a lucrărilor de arhitectură într-un articol viitor.

 Datorită formației sale profesionale, Arhitectul are competența de a participa la fiecare etapă a realizării unei construcții, de la design până la terminarea execuției şi chiar după aceea:

 • consultanță pentru alegerea amplasamentului;
 • analiza amplasamentului şi a condițiilor existente pe teren;
 • studiul de fezabilitate a investiției şi stabilirea soluției optime;
 • design de arhitectură şi coordonarea tuturor celorlalte specialități implicate în lucrare;
 • analiza costului investiției;
 • obtinerea finanțării;
 • procedurile administrative de avizare şi autorizare;
 • realizarea documentațiilor tehnice necesare licitațiilor pentru execuție;
 • monitorizarea realizării construcției;
 • recepționarea lucrărilor şi predarea construcției către beneficiar;
 • expertiza tehnică a execuției şi/sau a construcției, când este cazul.

Arhitectul vă poate oferi cele mai bune servicii dacă preia aceste operații de la început la sfârşit.

Arhitectul este, de asemenea, cel mai indicat pentru a vă consilia la încheierea contractului de execuție, vă poate asista în timpul procesului de construcție, este cel mai indicat în urmărirea corectitudinii execuției lucrărilor şi vă poate ajuta să vă transformați ideile în realitate, să obtineți cea mai bună soluție posibilă pe un amplasament, de obicei, plin de constrângeri.

Contractarea serviciului complet al Arhitectului vă asigură obținerea calității, a performanței şi economiei maxime de timp în perioada execuției. Arhitectul garantează clientului cea mai bună utilizare a banilor săi la momentul investiției, şi economii considerabile ulterioare în timpul exploatării construcției.

 Arhitectul participă la întâlnirile cu furnizorii, monitorizează execuția construcției si realizează coordonarea cu diferitele părți implicate în procesul de realizare a clădirii: administrația locală, angajații statului, producători, bancheri, dezvoltatori, contractori şi subcontractori.

arh. Gabi Tomescu

tel.       : 0745040783
e-mail   : gabitomescu@gmail.com
blog     : https://gabitomescu.wordpress.com/
Check out my professional profile and connect with me on LinkedIn. http://lnkd.in/iKw6qU

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s