CONTRACTAREA ARHITECTULUI (3)

Avand in vedere ca afara este zapada (unii zic ca ar fi chiar „cod rosu” dar cred ca au incurcat culorile sau sunt daltonisti..) si, vrand nevrand, trebuie sa stam mai mult inauntru, continuam discutia despre „Cum este bine sa procedam ca sa avem o casa reusita cu cat mai putine batai de cap”.

In orice tara civilizata, Arhitectul este contractat de catre:

• Investitorii privati, pentru ca a construi (sau a restaura) reprezinta una din cele mai importante decizii din viata lor;
• Reprezentantii administratiei locale sau centrale, pentru ca sunt (re)aleși -sau cel putin asa ar trebui sa fie- si judecați (împreuna cu echipa lor), pentru capacitatea de a dezvolta regiunea, pentru imbunatatirea facilitatilor sociale si a utilitatilor comunitatii, pentru asigurarea si dezvoltarea calitatii vietii contribuabililor;
• Proprietarii de spatii comerciale sau profesionale, din cauza nevoii de amenajare a magazinelor si vitrinelor lor, a spatiilor de lucru, care le pot influenta benefic imaginea publica si cifra de afaceri;
• Dezvoltatorii profesionisti, deoarece cumparatorii si chiriasii au devenit din ce in ce mai constienti de nevoia de calitate a spatiilor, serviciilor si factorilor de mediu, pentru o mai buna realizare, promovare si comercializare a investitiilor facute;
• Industriasii, deoarece functionalitatea, flexibilitatea in utilizare si performantele tehnice ale spatiilor si clădirilor de producție facilitează o mai buna productivitate a muncii; conditiile de la locul de munca si imaginea lui sunt, de asemenea, investitii importante pentru statutul social al companiilor;
• Asociatiile de locatari, deoarece configuratia si întretinerea zonelor comune, influențează semnificativ costurile si viața, atat a locatarilor cat si a cladirilor;
• Agricultorii, deoarece modernizarea fermei familiei sau a asociatiei profesionale, a cladirilor exploatatiei lor agricole, imbunatatesc rentabilitatea si protejeaza calitatea mediului inconjurator.

Apelarea la serviciile profesioniste ale Arhitectului, va ofera o serie de garanții (morale, materiale si juridice) care merita luate in considerare:

1. Garantia competentei

Calificarea in arhitectura este rezultatul studiilor universitare de lunga durata, in urma carora viitorul profesionist dobândește cunoștințe de nivel managerial integrator, indispensabile pentru dezvoltarea proiectelor arhitecturale si materializarea lor.
Practicarea profesiei si titlul de Arhitect sunt reglementate. Nimeni nu poate practica si folosi titlul de Architect fara studii de specialitate atestate, fara a fi asigurat si inregistrat de un organism (național sau regional) al Ordinului Arhitecților.
Pentru a verifica daca persoana pe care o veti contracta este intr-adevar Arhitect, consultati Tabloul Arhitectilor din Romania (http://www.oar.org.ro/) sau telefonati la Ordinul Arhitectilor din regiunea dvs.
De asemenea, consolidarea constructiilor, reabilitarea cladirilor, managementul sigurantei pe santierele de constructii, studiile privind impactul asupra mediului, studiile imobiliare, expertiza tehnica in constructii, grafica pe computer… sunt domenii speciale in care aptitudinile Arhitectului sunt recunoscute si apreciate.

2. Garantia eticii profesionale

La momentul inregistrarii in Ordinul Arhitectilor, candidatul ia act de Codul de Conduita Profesionala si semneaza un angajament de a respecta acest cod, care defineste serviciile si obligatiile profesionale ale Arhitectului (datoria de a acorda consultanta, de a asista clientii) si, în special, obligatiile fata de clienti. Este, daca vreti, ceva similar cu Jurământul lui Hipocrat pentru medici. Nerespectarea acestor reguli poate duce la masuri disciplinare indreptate impotriva lui (avertizare, suspendare sau chiar excludere din registrele Ordinului).

3. Garantii contractuale

Serviciile contractate de dvs. cu Arhitectul ales trebuie sa fie confirmate in scris, intr-un Contract de Servicii care indica in mod clar obligatii reciproce de fiecare parte. Semnarea acestui acord este o obligatie impusa de codul de conduita profesionala si are, ca orice contract, valoare de lege intre parti.

În general, acest acord trebuie sa prevadă:

• stipularea exacta a serviciilor de arhitectura care se contracteaza in numele dumneavoastra;
• baza de calcul a onorariului profesional; onorariul de Arhitect se poate negocia (in niste limite) inainte de semnarea acordului; recent a apărut chiar o Directiva UE care reglementează practica onorariilor oneroase considerate, de cele mai multe ori, ca generatoare de prestații sub-mediocre si la numeroase nemulțumiri si conflicte intre client si cel care a facut oferta (observați ca evit, in acest caz, sa folosesc titulatura de Arhitect…)
• metoda de plata a onorariului; Arhitectul va propune un program detaliat de plati care va trebui sa reflecte progresul proiectului, incepand cu un avans care sa acopere studiile si consultanta preliminare până la etapa de lucru finala;
• etapele precise care ar trebui respectate în timpul fazelor de proiectare, pentru realizarea diferitelor documente specifice, precum si termenele care ar trebui respectate de beneficiar în scopul de a le aproba si/sau plati;
• asigurarea profesionala a Arhitectului precum si asigurarea beneficiarului, ca proprietar al proiectului (asigurarea constructiei), pe care sunteti obligați sa o subscrieți (sau sa faceti dovada existentei ei).

4. Garantii profesionale

Probabil ca nu știați dar, dintre profesioniștii din domeniul constructiilor, cele mai extinse obligatii de asigurare sunt cele impuse asupra Arhitectului. Toate partile contractante la procesul de realizare a constructiei trebuie sa aiba asigurare profesionala. Arhitectul este obligat legal sa fie asigurat pentru a acoperi toata răspunderea lui profesionala, adica:

• acoperirea intalnirilor profesionale;
• acoperirea pagubelor cauzate terților din vina sa;
• acoperirea greselilor de proiectare si defectelor de executie de care poate fi considerat responsabil.

Cu toate acestea, numai Arhitectul este înregistrat intr-un organism profesional in care una din responsabilitatile principale este aceea de a controla daca membrii sai au subscris cu adevarat aceasta asigurare. Lipsa asigurarii profesionale este de natura a genera severe masuri disciplinare.

arh. Gabi Tomescu

tel. : 0745040783
e-mail : gabitomescu@gmail.com
blog : https://gabitomescu.wordpress.com/
Check out my professional profile and connect with me on LinkedIn. http://lnkd.in/iKw6qU

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s