Cât costă angajarea unui arhitect ? (2)

Dupa o perioada de tacere destul de mare (mai si lucram, nu stam toata ziua pe net…) revin cu o continuare a discuției începute acum mult timp, despre „ce este arhitectul si ce vrea el”.

La nivelul anului 2013-2014 prețurile practicate de birourile de arhitectură pentru realizarea unei case/vile, se învârt undeva între 10-15 €/mp+TVA (adică echivalentul prețului unei pardoseli din gresie de calitate medie…) şi sunt influențate de mai mulți factori. Depinde de dvs să găsiți arhitectul sau biroul de arhitectură care să vă analizeze sau să vă  realizeze proiectul, să vă asiste la lucrări si să vă consilieze pe toată durata realizării lucrării, în condiții financiare acceptabile.

Pentru a putea face alegerea optimă a viitorului dvs proiectant, vă prezentăm câteva raționamente şi calcule pentru a argumenta cele prezentate mai sus.

În mod uzual birourile mari de proiectare (10-15 persoane) nu au un randament prea bun dacă se ocupă de lucrări mici. De aceea, pentru realizarea unui proiect de casă/vilă, vă recomandăm să abordați cu predilecție un birou de arhitectură mic – costurile dvs vor fi mai convenabile. Dacă însă doriți să realizați un ansamblu rezidențial sau o altă lucrare de proporții mai mari, este indicat ca echipa de proiectare să fie mai numeroasă şi, eventual, chiar specializată pe genul de lucrare dorită.

 Un arhitect sau un inginer structurist aflat la începutul carierei, care lucrează în proiectare, are un salariu de aproximativ 400-500 € lunar. Pentru o casă unifamilială se lucrează, în medie, 15-20 zile (planșe tehnice, calcul cantități, documentații pentru autorizări şi șantier).

Să presupunem că discutăm de un birou de arhitectură în care sunt angajati numai arhitecți, iar structura şi instalațiile se proiectează cu ajutorul colaboratorilor externi (cazul cvasi-totalității birourilor mici de proiectare).

 Considerăm o medie de salarizare de 450 € pentru fiecare specialitate: arhitectură, rezistentă, instalații electrice, instalații termice, instalații sanitare (pentru actualizarea acestor cifre se pot consulta site-urile specializate de angajări, pentru nivel de experiență 3-5 ani – „entry-middle level”).

Timpul necesar realizării soluției inițiale a casei poate însemna – cu intermitențe – aproximativ o săptămână de lucru (discuții cu clientul, vizitarea terenului, primele schițe…). Pentru realizarea planurilor unei construcții de dimensiuni mici să aproximăm timpul necesar la cca. 14-16 ore, după stabilirea soluției. Urmează randările pe calculator, care mai pot dura 4-5 ore.  Acești pași se pot repeta de 3-4 ori, în funcție de client şi talentul arhitectului, până ce soluția împacă doleanțele beneficiarului cu realitățile problemelor din teren şi rigorile din Certificatul de Urbanism. Rezultă o durată de 20-25 zile lucrătoare pentru finalizarea documentației pentru Autorizația de Constructie (PAC) pentru o casă mică, adică aproximativ o lună calendaristică.

 Prețul unui proiect pentru o casă de 150 mp (faza PAC + PT), la un tarif unitar de 10-15 €/mp (acesta depinde de complexitatea soluției şi de randamentul biroului) va fi undeva între 1500-2250 €+TVA.

Structura şi instalațiile vor fi realizate folosind colaboratori şi vor costa aproximativ 450-600 € structura, respectiv 450 € instalațiile electrice, sanitare şi termice.

Din cei, să zicem 2000 €, biroul de proiectare de arhitectură rămâne cu 900-1000 € din care aproximativ 450 € este salariul proiectantului. O pondere importantă în cheltuieli o au şi costurile de regie – contabilitatea, chiriile, benzina (vizite pe șantier pentru fazele determinante), costurile de imprimare (plotare, imprimare), comunicațiile (telefon, internet), etc.

Restul reprezintă profit (impozitat, într-un fel sau altul, cu aprox. 56% de catre stat)…

După cum vedeți, din această activitate se poate trăi (aproape decent) dar, în nici un caz, nu se poate spune că se face avere, așa cum, cu multă ușurință (și rea voință), spun foarte mulți, după principiul românesc – “capra vecinului e mai grasă”…

Dar la politică, fotbal și, mai nou, la case, se pricepe tot românul… iar rezultatele se văd !

Toate aceste costuri, considerate de mulți oameni neinformați sau atoateștiutori ca fiind “exorbitante”, reprezintă aprox. 4% din valoarea construcției şi, în multe cazuri, pot face diferența dintre o casă bine făcută, care va sta în picioare cel puțin 50 de ani (durata normată de viață a unei case) şi o casă ieftină, care poate cădea pe dvs. la primul cutremur sau chiar mai repede…

De la caz la caz, din considerente de ordin urbanistic sau structural, pot exista lucrări suplimentare, tarifate independent de costul proiectului de arhitectură.

În cazuri justificate legal, primăriile competente pot cere diverse studii de urbanism, faza PUZ sau PUD, care să reglementeze situația zonei urbane sau a terenului, legate de rezolvări urbanistice specifice sau de schimbarea anumitor parametri urbanistici ai terenului şi/sau construcției. În cazul proiectelor care au ca obiect extinderea sau modificarea unor construcții existente, conform legislației, înainte de realizarea proiectului este necesară o expertizare tehnică a construcțiilor existente, din punct de vedere al structurii şi încadrării lor în normele de siguranță în vigoare şi stabilirea de soluții pentru aducerea lor în siguranță.

 Aceste lucrări suplimentare sunt stipulate în Certificatul de Urbanism eliberat la cererea beneficiarului de către primăriile competente.

În afară de aceste lucrări, separat de onorariul arhitectului, conform legislației în vigoare, beneficiarul trebuie să acopere costurile legate de verificarea proiectului de către specialiști autorizați (care – prin semnătura lor – vor certifica încadrarea corectă a proiectului în legislație şi calitatea documentației), precum şi taxele legate de obținerea Avizelor şi a Autorizației de Construire.

Aceste taxe sunt deductibile, sunt stabilite de autoritățile centrale şi/sau locale competente şi variază de la 15-20 lei pentru unele avize tehnice, până la 0.05% din valoarea de deviz a construcției pentru taxa de timbru arhitectural (percepută de OAR la depunerea documentației PAC) si 1% din valoarea de deviz a construcției pentru taxa de autorizare (percepută de primăria competenta la eliberarea autorizației).

De asemenea, în faza de execuție, mai există o taxă, percepută de ISC (Inspectoratul de Stat în Construcții), în valoare de 8% din valoarea investiției, reprezentând contravaloarea inspecțiilor periodice pe șantier ale reprezentanților instituției (pentru certificarea corectitudinii şi calității execuției) şi participarea lor la fazele determinante din timpul realizării construcției.

arh. Gabi Tomescu

tel.       : 0745040783
e-mail   : gabitomescu@gmail.com
blog     : https://gabitomescu.wordpress.com/
Check out my professional profile and connect with me on LinkedIn. http://lnkd.in/iKw6qU

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s