CERTIFICATUL DE URBANISM

Dupa aproape doua saptamani de absenta, revin cu un nou articol.

Astazi ne vom ocupa de Certificatul de Urbanism si vom afla „ce este„, „la ce e bun” si „cum ne ajuta asta” in realizarea casei pe care o dorim. De data asta va fi un articol ceva mai tehnic, pentru că începem să intrăm în niște lucruri mai serioase.

Haideți să vedem ce informații avem până acum și ce putem face cu ele…

CU 01

Certificatul de Urbanism pe care îl avem („de informare” sau „pentru vânzare”) ne spune „ce”, „cât” și „unde” putem construi pe acest teren. În cele 6 pagini, Certificatul de Urbanism ne oferă informații de ordin juridic, administrativ și urbanistic care vor sta la baza oricărei soluții pentru casa dvs. Am folosit un certificat real pentru a exemplifica datele furnizate prin acest act informal.

Prima pagină conține în primul rând informații privitoare la scopul pentru care este eliberat certificatul. În acest caz este vorba de construirea unei locuințe individuale. Am marcat cu galben secțiunea referitoare la cel care solicită Certificatul de Urbanism; acesta poate fi proprietarul parcelei sau orice altă persoană fizică/juridică interesată. Cu albastru este marcată secțiunea ce contine informații privind amplasamentul parcelei: adresa și planurile cadastrale (scara 1:500/pag.5 și 1:2000/pag.6, părți integrante ale Certificatului de Urbanism). Cu verde este marcată secțiunea informațiilor privind regimul juridic al proprietății: intravilan/extravilan, suprafața parcelei, date privind actele de proprietate și tipul de proprietate, extras de Carte Funciară și (in)existența unor construcții pe parcelă. CU 02Cu roșu este marcată secțiunea informațiilor privitoare la regimul economic: (in)existența unor construcții și tipul acestora, încadrarea în documentații de urbanism existente (în cazul acesta PUG Bucuresti) și tipul de zonificare, funcțiuni admise, admise cu condiționări sau interzise, și zonarea fiscală.

Pagina a doua continuă cu informații privind regimul tehnic. 

Secțiunea marcată cu galben prezintă modul în care se poate construi: se precizează încadrarea în zona reglementată prin PUG Bucuresti, regimul de înălțimeretrageriPOT/CUT și posibilitatea de depășire a acestora în anumite condiții, tipul de împrejmuire, parcarea/gararea mașinilor, organizarea de șantier și scurgerea apelor pluviale (nu vă speriați, vom reveni asupra acestor termeni). Cu roșu este marcată secțiunea ce ne precizează scopul în care poate fi utilizat acest Certificat de Urbanism. Așa cum este precizat și la regimul tehnic, acest caz este unul particular și va fi nevoie de întocmirea unui PUD (Plan Urbanistic de Detaliu). 
C
albastru sunt marcate unele obligații ale investitorului, în acest caz adresarea către autoritatea de mediu și obținerea unui aviz specific.

CU 03

Pagina a treia conține, marcat cu albastru, toate avizele, acordurile, taxele și alte proiecte necesare pentru a se elibera Autorizația de Construire. 

Cu roșu este marcat termenul de valabilitate al Certificatului de Urbanism (de obicei 12 luni).

Pagina patru este rezervată completărilor, în cazul în care se dorește prelungirea valabilității certificatului. Prelungirea se poate face o singură dată, doar în timpul valabilității certificatului, o cerere ulterioară expirării acestuia nefiind permisă în mod legal și conducând la obligația de obținere a unui nou Certificat de Urbanism, cu toate avizele aferente.

Atenție, certificatul conține și planurile cadastrale, ca planșe anexă (la scara 1:500 și 1:2000) ștampilate de primărie, planșe fără de care acesta este incomplet și invalid. Certificatul de Urbanism este un act cu caracter de informare, care stabilește, pentru fiecare parcelă de teren în parte, indiferent  că este un teren intravilan sau extravilan, condițiile legale în care se poate realiza orice fel de lucrare de edificare.

CU 04

Sfatul meu, încă odată, este ca întotdeauna să obțineți mai întâi Certificatul de Urbanism.

În cazul în care doriți să cumpărați un teren, puteți cere un certificat pentru informare sau vânzare-cumpărare și, astfel, aflați exact ce se poate face pe acel teren.

Înainte de a vă hotărî ce fel de casă vreți, obțineți un certificat și abia apoi începeți discuțiile cu proiectanții de specialitate. Altfel riscați să vă lansați în cine știe ce soluție de casă fantezistă și apoi să vă mirați „de ce nu iese Autorizația”… Chiar și în cazul unei extinderi sau demolări este obligatorie emiterea unei Certificat de Urbanism pentru extindere, respectiv pentru demolare.

Eu vă sugerez să apelați la un specialist încă de la început, acesta cunoscând mult mai bine reglementările locale ale primăriilor (deci ce va cuprinde certificatul) precum și modul în care se completează corect dosarul necesar obținerii acestuia.

În mod normal, Certificatul de Urbanism trebuie să conțină aceleasi informații pentru o parcelă sau alt obiectiv de interes, indiferent că este „de informare”, „pentru vânzare-cumpărare” sau „pentru construire/demolare”; practica dâmbovițeană însă ne spune că administrația poate „interpreta” legea, câteodată existând “greșeli” în modul de întocmire și analiză a unei zone, mai ales la completarea listei de avize și acorduri necesare! Prietenii stiu de ce…

arh. Gabi Tomescu

tel.       : 0745040783
e-mail    : gabitomescu@gmail.com
blog      : https://gabitomescu.wordpress.com/
Check out my professional profile and connect with me on LinkedIn. http://lnkd.in/iKw6qU

4 gânduri despre &8222;CERTIFICATUL DE URBANISM&8221;

  1. Buna ziua,
    Indiferent cine este autorul, trebuie precizat, ca urmare ultimei modificări a Legii 350/2001, privind amenajarea teritoriului și urbanismul și anume legea 190 din 26 iunie 2013 de aprobare a Ordonanței 7/2011, Certificatul de Urbanism mai conține un capitol: Regimul de modificare/ actualizare a documentațiilor de urbanism, care se completează în situația în care solicitarea nu se încadrează în prevederile documentațiilor de urbanism aprobate ( incompatibilitate cu acestea sau restricții de construire pana la detaliere prin PUZ, PUD).

    Apreciază

  2. Bună ziua,
    având în vedere că aţi copiat atât textul cât şi imaginile din articolul de pe Idei Urbane http://www.ideiurbane.ro/despre-certificatul-de-urbanism/ vă rog să precizaţi exact sursa şi să puneţi link către articol. Este precizat şi pe Idei Urbane „Textele și imaginile sunt proprietatea autorilor, excepțiile fiind menționate specific. Preluarea oricărui material de pe site este liberă doar în scop necomercial,cu obligativitatea precizării sursei. Utilizarea oricărui material de pe site în scop comercial se va face doar cu acordul prealabil al autorilor.”

    Apreciază

Lasă un comentariu